به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خوزستان، خراطی استان خوزستان که در از سوی یونسکو نشان اصالت دریافت کرده است در نمایشگاه هفته دولت حضور پیداکرده است.
این صنایعدستی خوزستان که با چوب تولید میشود توسط استاد «عبدالرحیم فروتن» در خوزستان نشان اصالت دریافت کرده است.
ماده اوليه خراطی چوب گردو، نارون، توسكا، زبان گنجشك، بيد، چنار، چوب سفيد، كهور گلابي، كيكم است که البته صنعتگران رشته خراطی در دزفول نوعي چوب به نام \"جغ\" را مورد استفاده قرار میدهند. از ديگر مواد اولیهی مصرفي در صنعت خراطي میتوان سريشم، لاك الكل و لاك سلولزي را نام برد.
همچنین، هنر خراطی از تراش و شکل بخشیدن به چوب در اثر حرکت دورانی دستگاه خراطی حاصل میشود. سابق بر این دستگاه خراطی مشتمل برچند ابزار دستی بود که از چوب ساخته و پرداخته میشد و در حال حاضر در کارگاهها از دستگاههای خراطي برقي نيز استفاده میشود.
انتخاب نوع چوب در ارتباط با كالاي توليدي، برش چوب به وسیلهی ارهی نواري و رنده به اندازهی مورد نياز، بستن چوب بريده شده به دستگاه خراطي و گرد كردن آن و يا اصطلاحاً به صورت نيمه كاره درآوردن آن، تكميل كار نيمه كاره و پرداخت قسمت خارجي آن توسط سمباده سپس كيلركاري و عرضه به بازار مراحل توليد در كارگاههاي خراطي محسوب میشوند.
گفتنی است، در دزفول خراطیهای هنر دست عبدالرحیم فروتن به دلیل مرغوبیت اثر، مهر اصالت یونسکو را دریافت کرده است. مهر اصالت به نماد و نشانی از سوی یونسکو و انجمن توسعه و ترویج صنایع دستی گفته میشود که در سال 2000 برای نخستین بار پایهگذاری شد.
انتهای پیام/